«Το κυνήγι της τρούφας είναι συγκλονιστικό. Όπως ο κυνηγός περιμένει από τον σκύλο του να του βρει το θήραμα, έτσι και εμείς περιφερόμαστε στο δάσος περιμένοντας από τα σκυλιά να εντοπίσουν τα υπόγεια μανιτάρια».
«Τα σκυλιά μας εκπαιδεύονται όπως τα κυνηγόσκυλα και, μόλις βρουν τα μανιτάρια, σκάβουν και τα πάνε στον ιδιοκτήτη τους. Εκτός από τις εξαιρετικά νόστιμες και πανάκριβες τρούφες, χαιρόμαστε και την πεζοπορία στο βουνό», λέει ο Παναγιώτης Παναγιωτίδης, ένας από τους χιλιάδες Έλληνες μανιταρόφιλους. Τα τελευταία χρόνια μετέχει σε κυνήγι τρούφας, αυτού του υπόγειου και πανάκριβου μανιταριού που φύεται στις ρίζες άλλων φυτών. Μαθαίνει παράλληλα από τον Ιταλό τεχνικό στην καλλιέργεια τρούφας
Η ΜΥΡΩΔΙΑ
Υπάρχουν πολλά είδη τρούφας και κάθε είδος αναδίδει τη δική του μυρωδιά, με αποτέλεσμα ένα εκπαιδευμένο σκυλί να μπορεί να τα εντοπίζει
Τζουζέπε Ντονατέλο να εκπαιδεύει σκύλους στο ιδιαίτερο αυτό κυνήγι.
Οι μανιταρόφιλοι της Θεσσαλίας έχουν δώσει ραντεβού το επόμενο Σαββατοκύριακο σε έναν ξενώνα κοντά στις πηγές του Ασπροποτάμου- Αχελώου, στην Πίνδο. «Το κυνήγι της τρούφας δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στην Ελλάδα, στην πραγματικότητα μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζουμε να το μαθαίνουμε», λέει στα «ΝΕΑ» ο Στέλιος Μίχος, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων του Δάσους και της Μυκητοχλωρίδας Λάρισας. «Πριν αρχίσουν να γίνονται τέτοιες εξορμήσεις στην Ελλάδα, είχα πάρει μέρος σε κυνήγι στην Ιταλία. Βέβαια, έχω πολλά να μάθω, όπως πώς εντοπίζεις την περιοχή που πιθανά θα βρεις τρούφες, πώς θα διαλέξεις και θα εκπαιδεύσεις το σκύλο. Το διήμερο που έρχεται έχει τέτοιο εκπαιδευτικό χαρακτήρα για όλους μας». «Θα βγούμε στα δάση της Πίνδου με ειδικά εκπαιδευμένα λαμπραντόρ και γκριφόν», εξηγεί ο κ. Παναγιωτίδης, ο οποίος πέρσι είχε κάνει αντίστοιχο κυνήγι με θεαματικά αποτελέσματα στα βουνά της Ξάνθης. «Τότε, με τις οδηγίες του κ. Ντονατέλο, είχαμε μαζέψει περίπου 12 κιλά τρούφα. «Υπάρχουν πολλά είδη τρούφας», λέει. «Κατά την ωριμότητά τους, κάθε είδος αναδίδει τη δική του μυρωδιά, με αποτέλεσμα ένα εκπαιδευμένο σκυλί να μπορεί να τα εντοπίζει ώστε ο κυνηγός να τα συλλέγει».
Η τεχνητή καλλιέργεια
Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτίδης, τα τελευταία χρόνια δοκιμάζεται με καλά αποτελέσματα στη Γαλλία και την Ιταλία η τεχνητή καλλιέργεια τρούφας, ενώ η τιμή των συγκεκριμένων μανιταριών παραμένει σταθερά υψηλή και ανάλογα με το είδος κυμαίνεται από 400 έως και 6.000 ευρώ το κιλό για τη σπάνια λευκή τρούφα. «Η τρούφα είναι η βασίλισσα των μανιταριών. Έτσι, για εμάς τους μανιταρόφιλους είναι ιδιαίτερη πρόκληση να την εντοπίσουμε και να τη μαζέψουμε σωστά. Πρέπει μεν να έχουμε όπως οι κυνηγοί σκύλο, αφού μόνο με τη βοήθειά του εντοπίζεται στις ρίζες διαφόρων δένδρων και θάμνων- σε βελανιδιές, πουρνάρια-, αλλά πρέπει να εκπαιδευόμαστε κι εμείς να ακολουθούμε τον σκύλο», σημειώνει.
Οι μανιταρόφιλοι θα μάθουν να καλλιεργούν
ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ χρόνια αγρότες από αρκετές περιοχές κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα έχουν προχωρήσει στην καλλιέργεια τρούφας: φυτεύουν βελανιδιές και πουρνάρια εμβολιασμένα με τους μύκητες της τρούφας, ώστε παράλληλα με την ανάπτυξη των φυτών να αναπτύσσονται και τα σπάνια μανιτάρια.
Στο διήμερο που οργανώνεται στις 9 και 10 Μαΐου στην Πίνδο ερευνητές από το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Ανάπτυξης και τεχνικοί από την Ιταλία θα ενημερώσουν τους μανιταρόφιλους αλλά και τους ενδιαφερόμενους αγρότες για τις συνθήκες και προϋποθέσεις της καλλιέργειας παράλληλα με το κυνήγι- εξόρμηση στο βουνό.